DUKAT divlja kruška barik

dukat_divlja_kruska-flasaU PORODIČNOM PODRUMU RADULOVIĆ u Kruševcu – Srbija proizvodnja rakije od divlje kruške je otpočela 2008. U proizvodnji je postignut vrhunski kvalitet kao spoj tradicije, naučnih saznanja i dvadesetpetogodišnjeg iskustva u proizvodnji starih (barrique) voćnih rakija (dunjevača i malinovača).

Rakija od divlje kruške ”DUKAT” je posebnog kvaliteta, jer se proizvodi od plodova koji se ne beru već sakupljaju pošto opadnu u punoj zrelosti.

Kruškovača “DUKAT” je veoma intrigantnog, smirenog i dopadljivog mirisa, somotastog bukea. Ukus rakije je izrazite punoće koja je daleko veća nego što je ima rakija od viljamovke. Takođe ima prijatnu doziranu oporost koja zaostaje posle gutanja i smiren završetak.

Dozirana oporost i prijatna blaga gorkost (koja potiče od semenki ploda) pokazuju prirodnost “DUKAT” rakije.

Ekstra kvalitet “DUKAT”-a je postignut očuvenjem četiri života ove rakije, i to: u kvalitetnim plodovima, u kontrolisanim uslovima fermentacije, pri pečenju u bakarnom kazanu i petogodišnjim starenjem i odležavanjem. Za starenje se koriste dve vrste drveta.

Divlja kruška (pyrus piraster) potiče iz zapadne Azije, odakle je preneta za vreme turske vladavine na Balkan, odnosno u naše planinske krajeve.

U Srbiji je ima u šumama i na livadama na nadmorskoj visini od 600 do 1000 m. Vekovima se čuva od strane srpskih domaćina, zato što je jeftina sirovina za proizvodnju džema, čaja i rakije. Čaj od osušenih plodova i kore od mladih grančica je lek za dijabetes. Čaj od lista divlje kruške se koristi za lečenje upale bubrega i mokraćnih kanala, snižava nivo šećera u krvi, a može da posluži i za čišćenje organizma.